Isfri oppkjørsel med utendørs varmekabler

Drømmer du om en is- og snøfri gårdsplass til vinteren? Det er fullt mulig, og det behøver ikke å koste så mye! Elkonors elektrikere monterer blant annet varmekabler fra Nexans. Vidar Andresen i Nexans har flere muligheter for deg som ønsker isfri vei til søppelkassen. 

Oppkjørsel dekket av snø med unntak av området med varmekabler

Foto: Nexans. Få isfri oppkjørsel med varmekabler.

«Varmekabler kan legges under asfalt og belegningsstein. Hvis du har en klønete innkjøring med en bratt bakke eller skarp sving, vil varmekabler holde veien både snø- og isfri hele vinteren.»

Hvem egner varmekabler seg for? 

Varmekabler egner seg spesielt godt dersom man har en bratt bakke opp til garasjen eller ned til søppelkassen. Oppvarming av gårdsplassen egner seg også godt for deg som vil slippe så mye snømåking som mulig. Er du dårlig til beins eller rett og slett engstelig for å gå på glattisen, er utendørs varmekabler helt perfekt.

Hva bør man tenke på når man skal legge varmekabler ute?

Det er helt klart best og rimeligst å legge varmekabler i forbindelse med restaurering av eksisterende gårdsplass eller i forbindelse med et nybygg. Selv om du ikke har behov for isfri gårdsplass i dag, hva med i fremtiden?

– Hvis du planlegger å legge belegningsstein er det et perfekt tidspunkt for å tenke gjennom om varmekabler er noe for deg. Det er ikke spesielt dyrt å legge noen meter med kabel når du likevel er i gang med grunnarbeidet. Hvis du angrer senere blir det en fryktelig stor jobb å ta opp alt for å legge varmekabler under, sier Andresen.

Produkter for varme i bakken

Som alternativ til varmekabler, kan man legge varmematter på mindre arealer. Nexans har SNOWMAT® som er enklere å legge og passer perfekt til mindre arealer som oppkjørsler. Kabelmatten kan ligge under asfalt, betong, heller og stein.

Knall og fall i glatte trapper er noe alle er redd for om vinteren. Det er fullt mulig å legge varmekabler slik at trappen holder seg helt snø- og isfri. Det forutsetter at du legger støp eller heller over.

Er det dyrt med varmekabler utendørs?

Man må ikke legge varmekabler i hele gårdsplassen for å få den effekten man ønsker. Noen få meter kan være nok. Dersom du har en bratt oppkjørsel kan det være nok å varme opp hjulspor i det bratteste partiet. Ønsker du en isfri passasje til søppelkassen, er det nok med noen få meter fra døren bort til søpla. Tenk godt gjennom behov og bruksmønster, så kan elektrikeren hjelpe deg med riktig plassering av varmen.

Kostnaden for kablene og monteringen er ikke spesielt høy. I tillegg må man ha et styringssystem, og det får man i ulike prisklasser der den rimeligste varianten er en av-og-på-knapp slik at man styrer varmen manuelt.

Automatisk termostat skrur på varmekablene når det blir glatt

Automatisk termostat er det mest effektive og økonomiske alternativet til varmestyring. Det finnes termostater som registrerer temperatur en utendørs og setter på varmekablene når temperaturen går under et valgt nivå. Et mer avansert alternativ er termostater som også registrerer fukt og nedbør. Da unngår man at varmekablene står på når det er solskinn og minus 10 grader. De slår seg på igjen når det fryser på eller kommer nedbør.

Puss opp oppkjørselen

Ta kontakt med en av våre dyktige elektrikere, så hjelper vi deg å finne riktige løsninger for varmestyringen i din bolig!